Tavasz

Kedves követőink, érdeklődők, nézők és barátok!

Fura évadunk volt, most pedig meg fogjuk koronázni. Októberi 10 kicsi néger bemutatónk után (ami nézőszám-rekordot döntött a fordított színpadát frissen bemutató Bethlen Téri Színházban) az előzőleg tervezett évad-koncepcióval ellentétben más irányt vett a Társulat.

Átmeneti időszakra, kármentésre és a koprodukciókra rendezkedtünk be – így mutattuk be a Bársonyos reggel-t Neil LaBute-tól (következő előadás: május 21. Fészek Művészklub, Kupolaterem), majd a V.I.Z.S.G.A. című pszichothrillert Stuart Hazeldine filmje nyomán (következő előadás: május 15. Fészek Művészklub, Színházterem). Emellett újraépítésbe és szervezkedésbe kezdtünk, hogy a megváltozott körülmények ellenére átmentsük a Spirita szellemiségét és munkáját, egyelőre új játszóhelyeken, új platformokon, lehetőséget keresve.

Az évad egésze a “szigorúan vett” Spirita Társulat tagsága szempontjából ezáltal üresebb és lazább lett, mint eredetileg terveztük. Azonban nem gondolom, hogy ez baj: volt időm, időnk átgondolni és megemészteni az elmúlt négy és fél év rengeteg – és sokszor túlhajtott – munkáját, hogy más utakon, a tapasztalatokat integrálva haladhassunk tovább az úton, amelyben hiszünk.

Időközben állandó együttműködést írtunk alá a Szépművészeti Múzeummal, amelynek Múzeum Plusz programjain havi rendszerességgel láthatók a Spiritás színészek. Ez – amellett, hogy remek játéklehetőség és tapasztalat a résztvevőknek – kiváló lehetőség arra, hogy terjesszük a kompánia hírét. Németh Máté forgatócsoportjával is rendszeresen dolgoztunk és dolgozunk együtt a Neverland Paniq Room promóciós kampányaiban – bár ez természetesen nem színházi munka, azért fontosnak tartjuk, hogy a Spirita neve és tagsága ilyen körökben is megforduljon.

 

Most azonban eljött az idő: június közepén bemutatásra kerül a Spirita Next névre keresztelt csapat első közös, teljesen önálló projektje. A darab címe MINDENNAPI KENYERÜNKET, az író és rendező a Spirita vezetőjeként jómagam leszek. Rendezőasszisztensként Nagy Renáta tér vissza, PR-felelősként továbbra is Csuka-Fügedy Mártonnal dolgozunk. A szereplők a Spirita Next tagjai, akiknek névsorát már több ízben közzétettük. Szeretettel köszöntjük körünkben Kovács Vanesszát, aki Fodor Boglárka helyét veszi át az előadásban.

Izgatottan várjuk a próbaidőszak kezdetét, mert valóban érvényes, aktuális, húsbavágó és mégis szórakoztató produktumot szeretnénk a közönség elé tárni. Elképzelhető, hogy több játszóhelyen is megjelenünk vele a 2018/2019-es évad legvégén – az pedig, hogy jövőre, a 2019/2020-as évadban gyakran találkozhattok a darabbal, gyakorlatilag borítékolható.

Figyeljétek a weboldal Műsor almenüjét az aktuálisan lekötött előadásokért és további hírekért!

Kövessetek minket, maradjatok velünk!

Egressy G. Tamás
a Spirita vezetője